LEFFE BRUINQUIZ 2023 - RONDE 1
 

RONDE 2

 

1 AARDRIJKSKUNDE
Ik sta op het marktplein van een Vlaamse stad of gemeente, en bevind me in vogelvlucht op 30 km van Brugge, 16 km van Kortrijk, 43 km van Gent, 20 km van Diksmuide en 35 km van Rijsel. In welke stad of gemeente bevind ik me?2 GEBEURTENIS
Live Aid. 1 van de grootste concerten ooit. Welk jaar?3 TV
De tv-serie die we vragen was een Vlaamse jeugdserie van Studio 100 die uitgezonden werd van 2 december 2002 tot 28 maart 2008 op Ketnet. Het verhaal draait om een groep jongeren die zichzelf en de wereld ontdekken in en rond een dansschool.4 SPORT
Deze Belgische gymnaste sukkelde dit seizoen van de ene in de andere schouderblessure. Met een operatie wil ze een definitieve streep onder haar blessureleed trekken, meldde ze op Instagram. "Ik droom ervan om opnieuw te kunnen swingen", is ze hoopvol. Ze is alvast 3 maanden out, pas na de operatie zal duidelijk zijn hoe lang ze moet revalideren. Tegen Parijs 2024 wil ze weer top zijn. Graag haar naam.

5 KEUKEN
Deze plant wordt ook wel ketoembar of wantsenkruid genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.
Sommigen vinden dat het naar zeep smaakt.6 GESCHIEDENIS
Toen het weekblad Paris Match aan het licht bracht dat hij een buitenechtelijke dochter had, antwoordde heel simpel met: Et alors. Hij werd in 1981 en 1988 tot president verkozen van de republiek Frankrijk en stierf op 8 januari 1996. Graag zijn naam.7 SCHEIKUNDE
Zowel de Nederlandse als de Vlaamse regering reden zich vast in stikstofdossier. Kennen jullie het symbool nog van stikstof?

8 VTM
Deze man is vooral bekend als leadzanger van de band BOBBY en als Raven, de verloren zoon van Lars De Wulf, in Familie. In 2023 won hij het derde seizoen van The Masked Singer als Tovenaar.

9 MODE
We zoeken een beroemde figuur. Hij studeerde oorspronkelijk voor medicijnen, veranderde dan zijn studies naar Fotografie om uiteindelijk te eindigen als modeontwerper. De Italiaan werd in 2001 zelfs door Forbes tot succesvolste ontwerper van Italië genoemd en is ook uitgegroeid tot wereldbekend merk. Welke persoon zoeken we? Zijn familienaam staat voor het wereldmerk dat hij mee uitbouwde.